Anna Chalastra (Krasińska)
20 Lip

Brzoskwiniowy sernik na zimno na spodzie brownie

Ten deser to idealne połączenie dla miłośników serników jak i czekoladowych smaków.

Składniki na spód:
-2 jajka
- 5 łyżek mąki np. orkiszowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki erytrolu
- 1/4 kostki masła
- 9 kostek gorzkiej czekolady

Składniki na masę serową:
- 2 opakowania serków Kvarg o smaku brzoskwiniowym
- 1 opakowanie jourtu skyr naturalnego
- 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej
- 4 brzoskwinie/nektarynki 

Wykonanie:  
Wszystkie składniki wyciągnąć wcześniej, by nabrały temperatury pokojowej. Masło zmiksować z erytrolem. Czekoladę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać do masy maślanej i zmiksować na puszysty krem. Miksując dodawać żółtka. Następnie połączyć szpatułką z przesianą przez sitko mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać ubite na sztywno białka i wymieszać. Piec około 13-14 minut w temp. 180 stopni.

Owoce obrać ze skórek i pozbawić pestek. Zblendować na mus. Podgrzać mus w garnuszku do zagotowania, zdjąć z ognia i wymieszać w nim 2 galaretki aż do rozpuszczenia. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia pilnując, by masa nie stężała. Ostudzony mus wymieszać z serkami i jogurtem dodając stopniowo, po 1 łyżce sera i jogurtu do musu. Przelać na wystudzony spód i odstawić do lodówki do stężenia na około 4-5h. Opcjonalnie udekorować wierzch kawałkami owoców.

Twój komentarz




POKAŻ