Spód
Składniki:
- 6 łyżek otrębów owsianych nie mielonych
- łyżeczka proszku od pieczenia
- 3 żółtka jaj
- 1 łyżka erytrolu lub innego słodzika
- 4 łyżki mleka 1,5%
Wykonanie:
Wszystkie składniki na spód przełożyć do miski i wymieszać łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie wyłożyć powstałą masę. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni minut przez 10 minut.
Masa jogurtowa
Składniki:
- 2 duże kubki jogurtu naturalnego
- 4 białka jaj
- pół szklanki erytrolu lub innego słodzika
- 2 paczki budyniu waniliowego
- kilka kropli olejku cytrynowego
- szczypta soli
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać stopniowo erytrol, aromat i budynie. Wszystko razem zmiksować, do połączenia składników. Następnie wlać jogurty i miksować przez moment na najniższych obrotach. Masę serową przelać na podpieczone ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu sernika, zostawić go do ostygnięcia w piekarniku. Następnie sernik włożyć do lodówki do stężenia na kilka godzin.
Twój komentarz