Anna Chalastra (Krasińska)
06 Kwie

Jogurtowy serniczek na otrębowym spodzie

Ten przepis na pewno zaskoczy Ciebie i Twoich gości. Sernik jest bardzo lekki i delikatny. 

 

Spód 
Składniki: 
- 6 łyżek otrębów owsianych nie mielonych  
- łyżeczka proszku od pieczenia 
- 3 żółtka jaj
- 1 łyżka erytrolu lub innego słodzika  
- 4 łyżki mleka 1,5%   

 Wykonanie: 
Wszystkie składniki na spód przełożyć do miski i wymieszać łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie wyłożyć powstałą masę. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni minut przez 10 minut. 

Masa jogurtowa 
Składniki: 
- 2 duże kubki jogurtu naturalnego  
- 4 białka jaj
- pół szklanki erytrolu lub innego słodzika 
- 2 paczki budyniu waniliowego 
- kilka kropli olejku cytrynowego  
- szczypta soli

Wykonanie: 
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać stopniowo erytrol, aromat i budynie. Wszystko razem zmiksować, do połączenia składników. Następnie wlać jogurty i miksować przez moment na najniższych obrotach. Masę serową przelać na podpieczone ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu sernika, zostawić go do ostygnięcia w piekarniku. Następnie sernik włożyć do lodówki do stężenia na kilka godzin. 

Twój komentarz




POKAŻ