Anna Chalastra (Krasińska)
29 Czerw

Co warto wiedzieć o grillu?

Sezon grillowy trwa, z ogródków można wyczuć znany nam wszystkim zapach dymu i smażonych potraw, które na ogół nie należą do najzdrowszych. Co zrobić, aby zminimalizować negatywne skutki grillowania? Ile kilokalorii mają popularne potrawy z grilla? Odpowiedź w artykule!  

Grillowane mięso i warzywa mogą być zarówno zdrowe, jak i szkodliwe. Wszystko zależy od jakości produktów i techniki grillowania. Dopuszczanie do zwęglenia produktów prowadzi do wytwarzania szkodliwych związków, które mogą przyczyniać się do powstawania zmian nowotworowych w organizmie. Należy więc pamiętać o odpowiedniej temperaturze aby nie doprowadzić do przypalania potraw. Podczas grillowania warto również:
- marynować mięso i ryby,
- unikać chemicznych podpałek i trzymania rusztu bezpośrednio nad ogniem,
- p
rzed każdym kolejny grillowaniem dokładnie wyczyścić ruszt. 

 

Ile mają kilokalorii popularne dania z grilla?
-grillowany filetu z piersi kurczaka (75g) – 92 kcal
-grillowana karkówka (60g) – 233kcal
-grillowana kiełbasa śląska (100G) – 201 kcal
-kaszanka z grilla (150g) – 293 kcal
- porcja grillowanych warzyw (80g) – 80 kcal
- grillowany filet z ryby (100g) -151kcal 

Twój komentarz




POKAŻ