Anna Chalastra (Krasińska)
15 Czerw

Kotlety mielone z kalafiora

Pyszne sezonowe danie! Kotlety sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub samodzielnie np. w ramach ciepłego II śniadania czy kolacji. Najlepiej smakują podawane z sosem na bazie jogurtu naturalnego np. koperkowym lub czosnkowym. 

Składniki na 8-10 kotletów:
- 2,5 szklanki startego kalafiora 
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej / 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika , podprażonych na suchej patelni i posiekanych
- 1/4 szklanki maki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki syropu z agawy/miodu
- 1 1/2 - 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- czarny pieprz

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Kalafiora wraz z łodygą zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę zetrzeć na dużych oczkach tarki, a czosnek na małych oczkach. Wszystko przełożyć do bardzo dużej miski. Do startych warzyw dodać pozostałe składniki i zagnieść w zwarta masę, w razie potrzeby dolać łyżkę oleju. Na koniec doprawić do smaku. Dłońmi formować równe kotlety. Gotowe układać na blasze i piec przez 20 - 25 minut w połowie pieczenia przewracając na drugą stronę. 

Porady:
Kasza jaglana do kotletów powinna być lekko rozgotowana, wtedy lepiej się lepią.

Twój komentarz




POKAŻ