Hot-dog to jedna z popularniejszych przekąsek w okresie letnim. Na hot-doga czeka się krótko, dlatego też tak chętnie po niego sięgamy, szczególnie w podróży. Niestety jest on produktem przetworzonym, dlatego spożywanie go w większej ilości może być szkodliwe dla naszego zdrowia. Jedząc hot-dogi dostarczamy naszemu organizmowi dużą ilość tzw. pustych kalorii. Jeden hot-dog ma ok. 500 kcal!
Co znajdziemy w hot-dogu?
PARÓWKA - najtańsze, a więc najczęściej używane w hot-dogach parówki zawierają tylko ok. 64% mięsa. Znajdziemy w nich: ścięgna, powięzi, odpadki mięsne, elementy wnętrzności, skóry i chrząstki. Takie parówki są produktem wysokoprzetworzonym, który zawiera spore ilość tłuszczów nasyconych i konserwantów m.in. azotanów, które zwiększają ryzyko wystąpienia raka żołądka i jelita grubego.
BUŁKA - zawiera bardzo małą zawartość błonnika, witamin i składników mineralnych. Często znajdziemy w niej: emulgatory i substancje zagęszczające oraz regulatory kwasowości.
SOS – w większości sosów występuje skrobia modyfikowana, która odpowiada za ich konsystencję, lecz częste jej spożywanie może prowadzić do zaburzeń trawienia. Zawierają one także substancje konserwujące i zagęszczające oraz dużą ilość tłuszczów. Sosy dodawane do hot-dogów są więc źródłem substancji chemicznych i sporej ilości kilokalorii.
Jedzenie hot-dogów jest bombą tłuszczową, która prowadzi do tycia i wielu chorób. Nic więc dziwnego, że taki "posiłek" można kupić na stacji niemal za bezcen a nawet dostać w nagrodę za punkty. Najlepiej więc ograniczyć ich jedzenie lub znaleźć zdrowy zamiennik tej przekąski.
Twój komentarz