Anna Chalastra (Krasińska)
13 Kwie

Bigos z cukinii

Tradycyjna potrawa w nieco innej wersji. Bigos z cukinii sprawdzi się jako danie obiadowe lub kolacja na ciepło.   

Składniki:
- 1/3 cukinii (około 300g)
- 1/2 cebuli
- 100g fileta z kurczaka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka przecieru pomidorowego

Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej mięso z cebulą. Cukinię pokroić w plasterki a następnie w paski. Do garnka wlać kilka łyżek wody, dodać cukinię i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż cukinia będzie miękka. Następnie w razie potrzeby odcedzić nadmiar wody, dodać przecier pomidorowy, mięso z cebulą i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z pieczywem.

Twój komentarz




POKAŻ