Anna Chalastra (Krasińska)
28 Marz

Rolada szpinakowa z łososiem

Pięknie wygląda i świetnie smakuje. Rolada szpinakowa sprawdzi się podczas spotkań okolicznościowych, świąt, ale również jako urozmaicenie codziennego menu. 

Składniki:
- 350g szpinaku mrożonego
- 3 duże jajka
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 opakowania łososia wędzonego
- 1 opakowanie kremowego serka chrzanowego
- 2 łyżki kopru

Wykonanie:
Na patelni poddusić szpinak z czosnkiem. Odstawić do wystygnięcia. Żółtka roztrzepać z przyprawami, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i dołożyć odparowany, chłodny szpinak. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masa szpinakową. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blaszka w kształcie prostokąta o bokach 30 x 40 cm). Piec w temp. 160 stopni C przez ok. 20 min. Szpinakowy biszkopt wyjąć z pieca i wystudzić. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Następnie posmarować równomiernie serkiem. Na wierzchu posypać koperek i ułożyć plastry łososia. Zwinąć ciasno i wstawić do lodówki na ok 2h. Po wyjęciu z lodówki kroić w ok. 1,5cm plastry.

Twój komentarz




POKAŻ