Anna Chalastra (Krasińska)
09 Luty

Międzynarodowy Dzień Pizzy

Z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy przygotowałam dla Was przepis na pyszny, zdrowy, pełnoziarnisty spód do pizzy. 

Składniki: 
- 125ml ciepłej wody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki cukru 
- 20g drożdży 
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (graham/typ 1850)
- 2 łyżki płatków owsianych 
- 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek 

Wykonanie: 
Przygotować rozczyn: drożdże rozmieszać z cukrem, niewielką ilością wody i mąką do uzyskania konsystencji gęstej śmietany, odstawić do wyrośnięcia. W dużej misce umieścić resztę mąki i wody, płatki owsiane i sól, dodać rozczyn, wyrobić ciasto. Pod koniec wymieszać z oliwą. Odstawić do wyrośnięcia. 

Na spodzie od pizzy ułożyć ulubione składniki. Aby uzyskać "zdrowszą wersję" warto pamiętać o dodatkach w postaci warzyw, samodzielnie przygotować sos z pomidorów oraz użyć chudego sera (np. mozzarella light) i szynki. 

Moje ulubione fit połączenia: 
-  sos pomidorowy, brokuł, kukurydza, szynka/kurczak, ser mozzarella
- sos pomidorowy, szynka parmeńska, ser mozzarella, suszone pomidory, rukola (po upieczeniu)
- sos pomidorowy, ser mozzarella, szpinak, pomidor 
 

Twój komentarz




POKAŻ