Anna Chalastra (Krasińska)
20 Luty

Ciasto marchewkowe

Cudownie pachnące, efektowne ciasto dla miłośników korzennych smaków. Idealnie do niedzielnej kawki lub na spotkania towarzyskie.

Składniki na ciasto (blacha ok. 30 cm x 20 cm):
- 4-6 marchewek (około 300g)
- 4 jaja
- 150g mąki pszennej 
- 150g mąki żytniej/orkiszowej
- 100g oleju rzepakowego
- 200g jogurtu naturalnego
- 120g ksylitolu/erytrytolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-1 łyżeczka przyprawy do piernika bez cukru i mąki 
- 1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie: 
W misce ubić za pomoca trzepaczki jajka ze słodzikiem. Następnie dodać jogurt i olej, wymieszać. Dosypać suche skłądniki: proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, cynamon, mąkę, mieszać do powstania jednolitej masy. Na koniec dodać startą na tarce marchewkę. Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 stopniach przez 35-40 minut (do suchego patyczka).

Składniki na krem:
- 2 opakowania serka kremowego naturalnego (400g)
- 2 łyżki masła orzechowego
- szczypta cynamonu
- 40g ksylitolu/erytrolu

Wykonanie: 
Wszystkie składniki na krem zmiksować ze sobą, schłodzić. Ostudzone ciasto posmarować kremem. 

Składniki na posypkę:
- 4 łyżki nasion słonecznika
- 1 łyżka miodu

Wykonanie: 
Nasiona podprażyć na suchej patelni, dodać miód, wymieszać. Gotowy słonecznik w miodzie wyłożyć na krem.

Twój komentarz




POKAŻ