Składniki na ciasto (blacha ok. 30 cm x 20 cm):
- 4-6 marchewek (około 300g)
- 4 jaja
- 150g mąki pszennej
- 150g mąki żytniej/orkiszowej
- 100g oleju rzepakowego
- 200g jogurtu naturalnego
- 120g ksylitolu/erytrytolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-1 łyżeczka przyprawy do piernika bez cukru i mąki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
W misce ubić za pomoca trzepaczki jajka ze słodzikiem. Następnie dodać jogurt i olej, wymieszać. Dosypać suche skłądniki: proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, cynamon, mąkę, mieszać do powstania jednolitej masy. Na koniec dodać startą na tarce marchewkę. Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 stopniach przez 35-40 minut (do suchego patyczka).
Składniki na krem:
- 2 opakowania serka kremowego naturalnego (400g)
- 2 łyżki masła orzechowego
- szczypta cynamonu
- 40g ksylitolu/erytrolu
Wykonanie:
Wszystkie składniki na krem zmiksować ze sobą, schłodzić. Ostudzone ciasto posmarować kremem.
Składniki na posypkę:
- 4 łyżki nasion słonecznika
- 1 łyżka miodu
Wykonanie:
Nasiona podprażyć na suchej patelni, dodać miód, wymieszać. Gotowy słonecznik w miodzie wyłożyć na krem.
Kontakt:
- 665 043 777
Anna Chalastra (Krasińska)
OPINIA PACJENTA: Jestem wdzięczny Pani Ani za pomoc w zrzuceniu kilogramów. Dziękuję i pozdrawiam. Polecam!
Twój komentarz