Anna Chalastra (Krasińska)
12 Gru

Barszcz na bazie zakwasu z buraka

Barszcz czerwony - jedna z obowiązkowych potraw na wigilijnym stole. Ten z domowego zakwasu ma wyjątkowy smak i właściwości prozdrowotne! 

ZAKWAS Z BURAKA

Składniki:
- 1 kg buraków
- 2 ząbki czosnku
- kilka liści laurowych
- kilka sztuk ziela angielskiego
- sól do smaku

Wykonanie:
Buraki obrać i pokroić. Czosnek obrać. Wsadzić do dużego, wyparzonego słoika i zalać chłodną, przegotowaną wcześniej wodą, aż do przykrycia składników. Dodać sól w proporcji 1 łyżka na 1 litr wody. Wrzucić 2-3 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Odstawić na kilka dni przykrywając ściereczką. Co kilka dni ściągnąć powstałą na wierzchu, białą pianę. Po kilku dniach zakwas jest gotowy.

 

BARSZCZ

Składniki:
- buraki kiszone z zakwasem
- 1,5l bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- kilka suszonych grzybów
- sól, pieprz, ziele angielskie, majeranek do smaku

Wykonanie:
Wywar warzywny zagotować, dodać buraki wraz z zakwasem, zmniejszyć ogień. Dorzucić ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i suszone grzyby. Gotować na bardzo małym ogniu przez około 50 minut, na koniec doprawiając do smaku. Odstawić do wystygnięcia
i przecedzić. Podgrzać przed podaniem.

Twój komentarz




POKAŻ