Anna Chalastra (Krasińska)
07 List

Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem i sosem tzatziki

Przepis na szybki obiad lub ciepłą kolację dla wielbicieli wyrazistych smaków. 

Składniki:

Placki ziemniaczane
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- garść natki pietruszki
- 250g ziemniaków

Sos tzatziki
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 jogurtu skyr naturalnego
- 1 łyżeczka koperku
- 1 ogórek

Dodatek
- 50g wędzonego łososia

Wykonanie:

Placki ziemniaczane
Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulkę zetrzeć na tarce, dodać do ziemniaków, odcisnąć zebrany sok. Dodać jajo, mąkę, sól, pieprz, posiekaną pietruszkę, olej i dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać łyżką małe placki o grubości 0,5 cm, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec przez 25 minut.

Sos tzatziki
Ogórka obrać ze skóry, przekroić wzdłuż na ćwiartki i usunąć pestki, następnie drobno posiekać lub zetrzeć na tarce Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki i wymieszać.

Placki ziemniaczane podawać z sosem i łososiem wędzonym.

Twój komentarz




POKAŻ