Anna Chalastra (Krasińska)
30 List

Ryba po grecku

Tradycyjna potrawa w zdrowszej wersji. Połączenie ryby i warzyw duszonych w sosie pomidorowym. Sprawdzi się podawana zarówno na zimno jak i na ciepło.   

Składniki:
- 1 filet z dorsza (około 120g)
- 1 liść laurowy
- 1 marchew
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 korzenia pietruszki 
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki tymianku 
- 1 plaster selera korzeniowego (około 50g)
- 1 łyżka soku z cytryny 

Wykonanie:
Rybę skropić sokiem z cytryny, doprawić szczyptą soli, pieprzu i tymiankiem. Włożyć do piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić warzywa i podpiec. Podlać kilkoma łyżkami wody, dodać
liść laurowy i dusić do miękkości około 15 minut. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz. Sos zagotować i zalać nim rybę. Podawać od razu lub po ostygnięciu. 

Twój komentarz




POKAŻ