Anna Chalastra (Krasińska)
28 Paź

Korzenna owsianka z karmelizowaną gruszką

Owsianka w jesiennym wydaniu. Karmelizowana gruszka z korzennymi przyprawami to nie tylko doskonały smak ale także silne działanie przeciwzapalne. Idealna na sezon przeziębień! 

Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych
- 1 szklanka mleka/napoju roślinnego
- 1 średnia gruszka
- szczypta mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka miodu
- 5 orzechów laskowych
- 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:
Płatki zalać ciepłym mlekiem, pozostawić do napęcznienia. Gruszkę pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię z odrobiną wody. Dodać imbir, cynamon, miód i dusić około 5 minut aż zmięknie. Owsiankę polać gruszką karmelizowaną i posypać posiekanymi orzechami.

Twój komentarz




POKAŻ