Kilka faktów na temat soków owocowych:
- Szklanka soku owocowego zawiera kilka łyżeczek cukru (zazwyczaj 4-6) nie ma znaczenia czy sok jest wyciskany czy z pudełka!
- Podczas wyciskania soku dochodzi do zmniejszenia względem świeżego owocu zawartości witamin oraz błonnika i zwiększenia indeksu glikemicznego.
- Ponad to jesteśmy w stanie wypić więcej soku niż zjeść owoców w formie stałej, dostarczamy więc większą ilość cukru.
W takich okolicznościach organizm wydziela bardzo dużo insuliny, która silnie pobudza rozrost tkanki tłuszczowej, a także predysponuje organizm do wielu chorób w przyszłości (szczególnie insulinooporności i cukrzycy).
Należy pamiętać, aby maksymalnie ograniczać spożywanie wszelkich słodkich napojów, a także soków, które tylko pozornie mogą kojarzyć się z witaminami.
Owoce najlepiej jadać na surowo i do posiłku!
Twój komentarz