Anna Chalastra (Krasińska)
15 Wrze

Placki z cukinii i marchewki

Cukinia jest bardzo uniwersalnym warzywem. Można spożywać ją zarówno na na słodko jak i wytrawnie. Dziś w wersji placuszków. 

Składniki:
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki np. orkiszowej, żytniej lub graham
- 1 średnia cukinia
- 1 średnia marchewka
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- natka pietruszki
- ulubione przyprawy

Wykonanie:
Cukinię umyć, przekroić na pół, łyżką wydrążyć pestki, marchew obrać. Warzywa zetrzeć na tarce. Wyłożyć na sitko, posolić i po chwili odcisnąć wodę. Wymieszać z jajkiem, posiekaną natką pietruszki, mąką i przyprawami. Podpiekać na suchej patelni z obu stron. Podawać z sosem z jogurtu i ulubionych przypraw.

Twój komentarz




POKAŻ