Składniki:
Biszkopt
- 4 jajka
- 150g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g erytrolu
- 100g szpinaku mrożonego
Masa serowa
- 700g skyru lub serka homogenizowanego waniliowego
- 2 łyżki żelatyny lub 1 opakowanie galaretki bez cukru
- 150g wody
Masa arbuzowa
- 1kg miąższu z arbuza
- 2 opakowania galaretki truskawkowej (najlepiej bez cukru)
Wykonanie:
Biszkopt
Szpinak rozmrozić na sitku i odcisnąć wodę. Zblendować. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z erytrolem, dodać szpinak i wymieszać. Wymieszać z przesianą przez sitko mąką oraz proszkiem do pieczenia. Następnie dodać ubite białka i wymieszać łopatką. Piec 20 minut w 180 stopniach.
Masa serowa
W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę lub galaretkę, pozostawić do ostudzenia. Wymieszać z serkami i przełożyć na wystudzony biszkopt. Włożyć do lodówki do stężenia.
Masa arbuzowa
Miąższ zblendować oddzielając pestki. Przełożyć do rondelka i podgrzewać do zagotowania. Zdjąć z ognia i rozpuścić w nim galaretki. W razie potrzeby dosłodzić erytrolem. Masę pozostawić do ostygnięcia i przelać na warstwę waniliową. Włożyć do lodówki do stężenia.
Twój komentarz