Anna Chalastra (Krasińska)
06 Lip

Ciasto budyniowe z truskawkami

Lekkie ciasto idealne na lato! Do jego wykonania można użyć różnych, sezonowych owoców.

Składniki:
- 700 ml mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 100g erytrolu
- 2 żółtka jaja
- 1,5 łyżki żelatyny
- 300g truskawek lub innych owoców
- 80g biszkoptów/herbatników bez cukru

Wykonanie:
Biszkopty/herbatniki rozłożyć w silikonowej tortownicy. W garnku zagrzać 500ml mleka z erytrolem, w międzyczasie roztrzepać pozostałe mleko z proszkiem budyniowym i żółtkami. Wlać do garnka i mieszać do zgęstnienia masy na wolnym ogniu. Żelatynę rozpuścić w około 50-70 ml ciepłej wody, dodawać po trochu masy budyniowej, mieszając. Następnie masę z żelatyną wlać do masy budyniowej i wymieszać. Przelać na biszkopty/herbatniki. Truskawki obrać, umyć i pokroić na kawałki. Wyłożyć na wierzch ciasta, odczekać, aż masa wystygnie i wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.

Twój komentarz




POKAŻ