Anna Chalastra (Krasińska)
08 Maj

Światowy Dzień Walki z Rakiem Jajnika

8 maja obchodzimy Światowy Dzień Walki z Rakiem Jajnika. Z tej okazji zachęcam do przeczytania artykułu na temat czynników diety, które wpływają korzystanie na prewencję chorób nowotworowych.

 

Czynniki z diety wykazujące działanie antynowotworowe:

1. Duże spożycie warzyw i owoców- zarówno antyoksydanty w nich występujące, jak i zawartość błonnika pokarmowego mają potwierdzoną skuteczność w walce z niektórymi rodzajami nowotworów. Warto zwrócić uwagę na warzywa krzyżowe, takie jak: brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, rzodkiewka, rzepa, gorczyca, które obfitują w glukozynolany. Związki te mają silne hamują rozwój procesów nowotworowych.

2. Odpowiednia podaż błonnika pokarmowego - działać może prebiotycznie a więc wspierać rozwój cennych bakterii jelitowych. Ponadto produkty zawierające błonnik pokarmowy zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotroru jelita grubego. Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które powstają w wyniku fermentacji w jelicie, a przede wszystkim kwas masłowy, są czynnikami, które mogą wpłynąć na zatrzymanie cyklu komórkowego komórek zmienionych nowotworowo.

3. Produkty o niskim IG - dieta wysoko przetworzona o wysokim ładunku glikemicznym sprzyja rozwojowi otyłości powiązanej z chorobami nowotworowymi, jak i powstawaniu guzów.

4. Odpowiednia podaż kwasów tłuszczowych omega-3 – kwasy te mogą przyczynić się do zmniejszenia zachorowalności na schorzenia nowotworowe, między innymi gruczołu sutkowego, jelita grubego, trzustki, gruczołu krokowego, płuc i żołądka.

5. Niska podaż przetworzonych produktów - izomery trans, barwniki, wzmacniacze smaku zawarte w tego rodzaju produktach przyczyniają się do powstawania zmian nowotworowych.

6. Fermentowane produkty mleczne - produkty dostarczające wapnia prawdopodobnie wykazują działanie ochronne przed chorobą nowotworową jelita grubego. Dodatkowo zawierają bakterie kwasu mlekowego wspierające rozwój dobroczynnych bakterii jelitowych.

7. Odpowiednia obróbka kulinarna - potencjalnie rakotwórcze są potrawy: pieczone, smażone, grillowane, a także żywność przetworzona, peklowana.

8. Właściwa wartośćenergetyczna diety - otyłość i nadwaga wynikające z nadwyżki kalorycznej wiążą się z podwyższonym ryzykiem zachorowania na raka okrężnicy, gruczolakoraka przełyku, raka piersi po menopauzie, trzonu macicy, nerki, raka trzustki oraz najprawdopodobniej zwiększają ryzyko rozwoju raka pęcherza moczowego.
9. Świeżość produktów - rakotwórcze aflatoksyny najczęściej występują w niewłaściwie przechowywanych ziarnach zbóż, nasionach roślin strączkowych, orzechach, suszonych owocach (figach, rodzynkach), olejach roślinnych i przyprawach (pieprz, papryka, gałka muszkatołowa, imbir, kurkuma).

Twój komentarz




POKAŻ