1. Głównymi składnikami herbaty, którym przypisuje się korzystny wpływ na zdrowie są polifenole. Wykazują one działanie antyoksydacyjne. Największą zawartość polifenoli mają herbaty parzone przez około 10 minut. Polifenole zawarte w herbacie korzystnie wypływają również na stymulowanie systemu immulogicznego, zmniejszają absorpcję cholesterolu we krwi oraz wykazują korzystny wpływ na skład mikroflory jelitowej, przez hamowanie wzrostu niekorzystnych bakterii.
2. Najwięcej badań naukowych dotyczy herbaty zielonej, która może zmniejszać ryzyko rozwoju wielu współczesnych chorób, jednak na obecnym etapie wiedzy nie jest jeszcze uznana za udowodniony czynnik profilaktyki konkretnych schorzeń.
3. Kubek czarnej herbaty, parzonej 3–5 minut zawiera 30–45 mg kofeiny, to wartość zbliżona do 100g naparu kawy.
4. Herbata spożywana w zwyczajowych ilościach jest napojem nieszkodliwym dla zdrowia. Jej negatywne skutki mogą wystąpić jednak w przypadku spożywania dużych jej ilości. Wynika to z nadmiernego spożycia kofeiny oraz wiązania przez polifenole z herbaty żelaza z pokarmu, co ogranicza jego absorpcję w przewodzie pokarmowym nawet o blisko 80%! W związku z tym przy problemach z niedokrwistością nie należy popijać posiłków herbatą.
Twój komentarz