Anna Chalastra (Krasińska)
13 Maj

Międzynarodowy Dzień Hummusu

13 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Hummusu. W związku z tym przygotowałam dla Was przepis, który możecie dowolnie modyfikować poprzez wybieranie różnych dodatków smakowych. 

Hummus

Składniki:
- 400g ciecierzycy konserwowej lub gotowanej
- 5 łyżek pasty Tahini
- 2 łyżki oleju sezamowego lub oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- ząbek czosnku|
- 8 łyżek zimnej wody
- ulubione przyprawy (kmin rzymski, sól, pieprz, papryka wędzona, suszone pomidory, zioła
- ulubione dodatki (sezam nasiona, słonecznik nasiona, dynia pestki)

Wykonanie:
Do odsączonej ciecierzycy dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę. W razie potrzeby dodać więcej wody aby uzyskać bardziej kremową konsystencję. Doprawić wedle uznania.

Twój komentarz




POKAŻ