Zasada 1
Zachowaj regularność
Spożywaj 4 lub 5 posiłków w ciągu dnia w regularnych odstępach czasu – co 3-4 godziny. Nie podjadaj pomiędzy posiłkami. Regularne odżywianie korzystnie wpływa na zachowanie odpowiedniego poziomu glukozy we krwi.
Zasada 2
Wybieraj jak najmniej przetworzone produkty
Staraj się czytać etykiety - zasada jest prosta, im krótszy skład tym lepiej! Cukier, sól nie powinny znajdować się na początku listy składników. Unikaj produktów zawierających m.in. utwardzone tłuszcze roślinne, syrop glukozowo-fruktozowy, glutaminian sodu, sztuczne barwniki, aromaty i konserwanty. Możesz skorzystać z aplikacji oceniającej składy produktów.
Zasada 3
Każdego dnia spożyj przynajmniej 5 porcji warzyw i owoców
Stawiaj głównie na warzywa. Dostarczają one niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu witamin i składników mineralnych oraz przyczyniają się do obniżenia ryzyka rozwoju wielu schorzeń. Ponadto zawierają bardzo małe ilości kilokalorii. Staraj się wybierać warzywa i owoce o różnych kolorach.
Zasada 4
Ostatni posiłek spożywaj najpóźniej 2-3 godziny przed snem
Staraj się nie najadać na noc, w szczególności słonymi przekąskami czy słodkościami. W takiej sytuacji organizm musi przeznaczyć więcej energii na trawienie posiłku, kosztem regeneracji organizmu.
Zasada 5
Nie dopuszczaj do pragnienia
Pij wodę małymi porcjami przez cały dzień, unikaj natomiast picia słodkich napojów. Zapotrzebowanie na płyny wynosi około 30 ml na każdy kilogram masy ciała. Zbyt mała ilość wypijanej wody może nieść za sobą poważne konsekwencje zdrowotne!
Jeśli chcesz wprowadzić powyższe zasady, koniecznie pobierz:
Kontakt:
- 665 043 777
Anna Chalastra (Krasińska)
OPINIA PACJENTA: Bardzo podoba mi się współpraca z panią dietetyk. Zawsze przygotowana, bardzo sumienna osoba. Pomimo chorób współistniejących udało nam się zredukować moją masę ciała. Polecam.
30.12.2020
Twój komentarz