Anna Chalastra (Krasińska)
19 Kwie

Skąd bierze się kolor wina? Jakie posiada ono właściwości?

Nie jest prawdą, że białe wino powstaje z białych winogron a czerwone z czerwonych! Skąd więc bierze się kolor wina? O tym oraz o właściwościach wina w artykule.

Zarówno białe jak i czerwone wino może powstać z tych samych winogron!
Zależy to od procesu maceracji, który polega na wypłukiwaniu z miąższu, nasion i skórek winogron rozmaitych substancji.Wśród nich znajdują się m.in. antocyjany – które to właśnie odpowiadają, za czerwony kolor soku z winogron.
Antocyjany zawarte są wyłącznie w skórkach winogron, które podczas produkcji białego wina są pomijane, więc sok jest pozbawiony czerwonego barwnika i staje się szarawy. W ten sposób powstaje wino białe.

Z uwagi na fakt, że najcenniejsze związki wspomagające nasze zdrowie występują w skórkach winogron, wino czerwone jest cenniejsze pod względem działania prozdrowotnego.

Kilka faktów na temat wina:
-
Alkohol sam w sobie działa kardioprotekcyjnje, co oznacza, że rozszerza naczynia krwionośne poprawiając tym samym ukrwienie organizmu. Wino zawiera dodatkowo resweratrol, który wzmaga pozytywny wpływ na układ krwionośny. Napój ten zawiera witaminy i składniki mineralne. Wykazuje też właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne.
-Wino jest jednym z mniej kalorycznych alkoholi - około 90 kcal/1 lampkę (nie oznacza to, w żadnym wypadku, że jest niskokaloryczne) Dla porównania taka sama ilość czystej wódki zawiera około 200kcal.
-Jak każdy alkohol może prowadzić do alkoholizmu i problemów z wątrobą.

Twój komentarz




POKAŻ