Anna Chalastra (Krasińska)
13 Kwie

Szakszuka - jajka sadzone w pomidorach

Szakszuka to bardzo smaczna i szybka propozycja na ciepłe śniadanie. Jest doskonałą bazą, którą można wzbogacać swoimi ulubionymi dodatkami. 

Składniki (1 porcja):
- 1 cebula
- 1 duży lub 2 małe pomidory 
- sól, pieprz, świeża bazylia 
- 2 jajka 
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek 

Wykonanie: 
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Dodać pomidory i dusić do czasu aż odparuje z nich woda, przyprawić. Wbić jajka, patelnie przykryć pokrywką i podgrzewać do ścięcia białek. Posypać świeżą bazylią. 

Do szakszuki można dodać również szynkę, cukinię, fasolę, mozzarellę... i każdy inny składnik, który podsunie Wam wyobraźnia! 
 

Twój komentarz




POKAŻ