Anna Chalastra (Krasińska)
17 Marz

Gotowe surówki - dobry sposób na dostarczenie porcji warzyw?

Kupujemy gotową surówkę i w łatwy oraz szybki sposób mamy zapewnioną porcję warzyw do obiadu. Czy takie rozwiązanie jest aby na pewno dobrym pomysłem? Odpowiedź w artykule!
 

Chociaż gotowe surówki wyglądają zdrowo niestety to tylko pozory. W rzeczywistości są to produkty wysokoprzetworzone a proces ich przygotowania i utrwalania wiąże się z zastosowaniem wielu związków chemicznych.

W składach surówek możemy spotkać takie dodatki jak:askorbinian sodu (E301), azotyn sodu (E250), benzoesan sodu (E211), glutaminian sodu (E621), guma guar (E412),guma ksantanowa (E415), izoaskorbinian sodu (E316), karagen (E407), polifosforany (E452), rybonukleotydy disodowe (E635), sacharyny (E954), sorbinian potasu (E202).

Ponad to surówki w sklepach często wyeksponowane są w jasnym świetle lad chłodniczych, które zmniejsza wartości tych produktów. Większość ich zawiera także dodatek oleju, cukru lub majonezu przez co sama wartość kaloryczna gotowych surówek również nie wypada korzystnie.

Oczywiście surówki są zdrowe i jak najbardziej zalecane jest ich stosowanie. Najlepiej jest jednak przygotować je samodzielnie, bezpośrednio przed spożyciem.

Twój komentarz




POKAŻ