Badania Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem pokazały, że większe niż zalecane spożycie mięsa zwiększa ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory, szczególnie nowotwór jelita grubego.
Jako to się dzieje?
Spożywając mięso do naszego organizmu trafia bardzo dużo siarki. Wówczas w jelicie namnażają się bakterie redukujące siarczany. Rozwijająca się mikroflora zaczyna konsumować niektóre gazy (np. metan i wodór) w efekcie czego tworzy duża ilość związków rakotwórczych. Gromadzą się one w jelicie, niszczą kod genetyczny komórek, psują system metaboliczny i prowadzą do braku kontroli organizmu na podziałem DNA. To właśnie zjawisko może powodować nie tylko przewlekłe zapalenie jelit ale także prowadzić do nowotworów. Dodatkowo w przypadku produktów mięsnych sprawę pogarsza aspekt samej hodowli zwierząt i przetwórstwa mięsnego.
Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej powinniśmy:
- wprowadzić jeden dzień w tygodniu bez mięsa,
- nie zjadać więcej niż 500g mięsa czerwonego i przetworów mięsnych na tydzień,
- zamienić przetwory mięsne i mięso czerwone na drób, ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja,
- zastępować mięso produktami białkowymi pochodzenia roślinnego tj. nasionami roślin strączkowych (fasola, ciecierzyca, soja, groch, soczewica, bób) i orzechami, a także rybami i jajami.
Twój komentarz