Anna Chalastra (Krasińska)
13 Gru

Śledzie z cebulką w oleju lnianym

Absolutna klasyka - śledzie z cebulką. Idealne na święta i nie tylko. 

Składniki:
- 1/2 cebuli
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka octu winnego
- 2 łyżki oleju lnianego
- łyżeczka soku z cytryny
- 1 płat solonego śledzia
- szczypta ziela angielskiego

Wykonanie:
Śledzie namoczyć w zimnej wodzie (minimum 3 godziny). Opłukać, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę posiekać, wymieszać z octem, cytryną, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z kawałkami śledzia w słoiczku lub na małym półmisku, dodać przyprawy i zalać olejem. Przykryć i odstawić najlepiej nawet na 2-3 dni.

Twój komentarz




POKAŻ