Kupując wędlinę zwróć uwagę na to:
- ile jest mięsa w 100g gotowego produktu – im więcej tym lepiej,
- ile składników wypisanych jest w składzie – im mniej tym lepiej,
- czy zawiera aromat dymu wędzarniczego – będzie to świadczyło o tym, że wędlina nie była wędzona w tradycyjny sposób lecz tylko „zanurzona” w sztucznej substancji,
- czy zawiera dodatki takie jak: białko sojowe, błonnik, skrobia roślinna, karageny, gumy roślinne – są to substancje, które poprzez wchłonięcie wody mają na celu zwiększenie masy wędliny,
- jaka jest zawartość solanki - nie powinna przekraczać 10%.
Jak wygląda wędlina z dobrym składem?
Im bardziej różowa lub czerwonoróżowa wędlina tym więcej zawiera konserwantów. Kupując wędlinę warto sięgnąć po taką, która ma kolor szary lub biały.
Rewelacyjnym pomysłem jest przygotowanie wędliny samodzielnie. Wystarczy upiec ulubione mięso, np. schab obtoczony w ziołach i czosnku.
Twój komentarz