Pieczywo pełnoziarniste powstaje z całych ziaren zboża, a więc bielma, zarodka i łuski, które są mielone na mąkę (powstaje mąka pełnoziarnista). Dzięki temu chleb cechuje się wysoką zawartością błonnika, witamin i minerałów. W konsekwencji stosując ten rodzaj pieczywa na dłużej pozostajemy syci, w naszym organizmie nie wzrasta gwałtownie poziom glukozy we krwi oraz dostarczamy wielu bardzo cennych składników pokarmowych.
Chleb wieloziarnisty może powstawać z mąki pełnoziarnistej, ale nie musi. Na ogół jest to zwykły chleb pieczony z wielu rodzajów mąk, posypany ziarnami, a niekiedy również zabarwiony na brązowo za pomocą np. karmelu. Pomimo, że pozornie ma on przypominać chleb razowy , często większość jego składu stanowi zwykła, biała mąka pszenna.
Czy w taki razie należy całkowicie zrezygnować z pieczywa wieloziarnistego?
Jeżeli mamy dostęp do dobrej jakości pieczywa wieloziarnistego przygotowanego z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem ziaren możemy z niego korzystać. Należy jednak mieć na uwadze, że duży dodatek ziaren może zwiększyć kaloryczność chleba.
Twój komentarz