Tempo przemieszczania się pokarmu w jelicie grubym może trwać nawet tydzień, jednak w większości przypadków przebiega nie dłużej niż 2-3 dni. Prawidłowa ilość wypróżnień to przynajmniej 3 razy w tygodniu, ale nie więcej niż 3 razy dziennie. Należy zwrócić uwagę, że ważna jest także masa dobowa stolca, która nie powinna przekraczać 200g.
Co sprzyja zaparciom?
- nieregularne odżywianie,
- mało urozmaicony skład pokarmów – dieta ubogoresztkowa,
- siedzący tryb życia,
- żylaki odbytu,
- nadużywanie środków przeczyszczających,
- leki porażające lub zwalniające perystaltykę jelit,
- niektóre choroby, np. niedoczynność tarczycy, nadczynność przytarczyc.
Zalecenia dietetyczne przy zaparciach (na podstawie zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej):
- Spożywaj 4-5 posiłków dziennie co 3-4 godziny,
- Ostatni posiłek jadaj 2-3 godziny przed snem,
- Spożywaj posiłki w spokoju, bez pośpiechu,
- Przed śniadaniem wypij szklankę przegotowanej wody (możesz dodać do niej sok z cytryny), naparu z suszonych śliwek lub fermentowanego produktu mlecznego, np. kefiru. Pomocny może się także okazać kisiel z siemienia lnianego powstały po zalaniu nasion wrzątkiem,
- Pamiętaj o odpowiednim nawodnieniu,
- Wzbogać dietę o produkty błonnikowe (owoce, warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy),
- Spożywaj kiszonki – kapustę kiszoną czy ogórki kiszone oraz fermentowane produkty mleczne - jogurty, kefiry, zsiadłe mleko. Wpływają one korzystnie na mikroflorę jelitową,
- Sięgaj po oleje roślinne, które mogą przyspieszyć pasaż treści pokarmowej w jelicie (np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej konopny).
- Ogranicz spożycie cukrów prostych (słodycze, wyroby cukiernicze, dżemy, lody, miód) i tłuszczów (tłuste sosy, smażone, panierowane mięsa, masło), które spowalniają pracę przewodu pokarmowego, powodują wzdęcia i uczucie dyskomfortu w jamie brzuszne,
- rozważ stosowanie probiotyków lub prebiotyków po konsultacji z lekarzem.
Powyższe zalecenia odnoszą się do zaparć nawykowych typu atonicznego.
Twój komentarz